Annie Engelberts

Over Annie Engelberts

Annie is geboren op 13 juni 1929 in Oldenzaal als Johanna Wilhelmina Antonia Oude Essink. Zij is de oudste van een gezin van totaal 5 kinderen. Ze studeerde aan de HBS, de kweekschool en het HBO voor haar naai-akte. Gaf jaren les als onderwijzeres textiele werkvormen. Annie, onze moeder, is in 1964 getrouwd met Jan C. Engelberts, samen hadden ze 5 kinderen.
Jan en Annie waren elke avond te vinden in het  atelier, waar zij kleren maakte voor ons, Jan en haarzelf. Zij stimuleerde Jan in het maken van zijn kunst en zorgde ervoor dat hij naar buiten trad met een tentoonstelling van zijn werk in het Palthehuis in Oldenzaal in zomer 1977 en een thuistentoonstelling in Amsterdam

Toen de kinderen naar de middelbare school gingen pakte zij een studie kunstgeschiedenis op. Vanaf dat de kinderen deels op zichzelf woonden, wilde Annie wel weer wat meer om handen hebben en solliciteerde ze op een baan bij Frans Govers. Natuurlijk werd ze meteen aangenomen met haar ervaring. Het ging alleen om thuiswerk en Annie kreeg het wel erg benauwd bij het idee jurken te moeten stikken van peperdure stoffen met de kat op tafel en de hond eronder! En die kun je toch niet buiten de deur zetten 🤔 Dus toch maar weer afgezegd. Nadat Annie’s dochter Judith stage liep bij Rina Frisch, een theaterkleding atelier in Amsterdam, is zij daar gaan werken als kostuumnaaister. Ze vond dit werk erg leuk, maar heeft het toch niet heel lang gedaan omdat ze moeite had met de enorme druk en stress van het op tijd af krijgen van de kostuums voor de première.
Ze was ook heel bedreven in het machine-breien, waar ze fantastische truien en jurken op gemaakt heeft. Ze heeft dit tot op hoge leeftijd gedaan. Een leuke wetenswaardigheid als mam onze nieuwe lover zag zitten kreeg hij/ zij een trui van haar. De laatste jaren van haar leven heeft ze vooral nog gehaakt en maakte breiwerken met de hand. Ze was een enorm kunstliefhebster en was altijd enorm betrokken met een ieder. Ze is op 30 maart 2020 overleden.

Een impressie van haar werk ziet u hier op de website.

Haar creaties

Click op de foto”s om ze helemaal te zien.

Breiwerk

Naaiwerk

Merklappen

Voor al haar kinderen heeft ze een merklap gemaakt toen ze het huis uitgingen. Deze kunt u hieronder bewonderen

Divers